Fasciaal Distorsie Model (FDM)

Fasciaal Distorsie Model (FDM)


Fasciaal Distorsie Model (FDM)

Fasciae maken deel uit van het menselijk bindweefsel en vormen de basisstructuur van het menselijk lichaam. Als deze fasciën worden aangetast door een blessure, een ongeval of door dagelijkse stress, kan dit leiden tot pijn en functionele beperkingen. De praktische toepassing van het Fasciale Distorsie Model (FDM) maakt een snelle therapie van deze klachten mogelijk. De klachten veroorzakende factoren worden bepaald door middel van een specifiek onderzoek en door de getrainde FDM-arts of -therapeut met speciale handgrepentechnieken gecorrigeerd.


Het doel van elke interventie na de FDM is de anatomische correctie van de fascie. Als de vormverandering wordt gecorrigeerd, kan een onmiddellijke verbetering van de veerkracht, de mobiliteit en/of de pijnvermindering worden verwacht. Lange rustperiodes zijn meestal niet nodig en een snelle terugkeer naar de activiteit is mogelijk.


Het fasciale vervormingsmodel gaat terug op de Amerikaanse arts Stephen Typaldos D.O. Om fasciale vervormingen te behandelen, gebruikte hij specifieke handgrepen en manipulatietechnieken. Deze staan bekend als de Typaldos-methode en worden in FDM-cursussen onderwezen volgens de trainingsrichtlijnen van de European Fascial Distortion Model Association (www.fdm-europe.com) van de EFDMA.


De Typaldos methode wordt toegepast bij:

  • Acute pijn door verstuikingen en ontwrichtingen van gewrichten, lumbalgie, stijve nek
  • Sportblessures, zoals getrokken banden, kneuzingen, gescheurde spiervezels, enz.
  • Rugpijn, lage rugpijn, schouder- en nekklachten.
  • Beperkingen van de bewegingsvrijheid.
  • Symptomen zoals verminderd gevoel of tintelingen, evenals verlies van kracht of instabiliteit.
  • Bepaalde interne problemen na medische duidelijkheid.


Download hier de patiënten informatie flyer. 

Wat is een FDM behandeling?


Wat gebeurt er bij een FDM behandeling?

Wanneer heb ik een FDM behandeling nodig?

Share by: